lördag, december 01, 2007

Val imorgon

Imorgon är det alltså val här, det väcker en del intresse, även i Sverige där normalt är svårt att hitta artiklar om Ryssland. Någon trevligare vore det förstås om rapporteringen inte vore fullt så hysterisk ibland. I Sverige vill man gärna att Ryssland ska vara farligt, odemokratiskt och alla ryssarna hjärntvättade. Så förutom att rapportera om oegentligheter i valet - vilket är rimligt och bra - gör man sitt bästa för att brodera ut det hela till att bli så läskigt som möjligt.

DN skriver i artikeln Putin tar nytt grepp om Ryssland om hur Putin dominerar ryska tevenyheter som "utvecklats till en ändlös reklamkampanj för presidenten" och avslutar med:

"Ingen delar ut valbroschyrer, ingen försöker övertyga tvivlande väljare. Det tar Putin hand om i nästa nyhetssändning."

Tja, just där kanske ingen delade ut några valbroschyrer, vad vet jag. Men hade reporten traskat omkring lite mer, kanske här i St Petersburg, så hade denne nog insett att det fullkomligt kryllar av människor som delar ut valmaterial. Ungefär 10 % av St Petersburgs befolkning verkar just nu vara anställd med att dela ut Enade Rysslands valmaterial. Det är de andra partierna som det är svårt att se på stan, även om jag brukar stöta på någon av dem då och då. Gissningsvis har de inte pengar till att anställa utdelare utan måste i större utsträckning göra det själva...

Däremot har ju Enade Ryssland som policy att inte ställa upp i politiska debatter. Det kanske kanske vara mer relevant att trycka på, än hur många flygblad man delar ut.

Inledningen lite fin och dramatisk också:
"I morgon väljer 100 miljoner ryssar ett nytt parlament. Men vinnaren är redan given, och han sitter inte i duman: president Vladimir Putin."

Det känns ju kanske inte som ett jättestort problem att den som står överst på det största partiets valsedel är valets förväntade vinnare. Att han inte sitter i duman innan valet borde inte vara speciellt relevant - han kommer ju göra det efter valet. Vad han kommer vinna är dock inte helt klart. Tvärtom blir det nog knepigt för honom att stiga ned från presidentposten i mars.

Läs också DN:s frågor och svar, och kanske SvD som är lite mer undersöknade och mindre hysteriska.

Idag höjs f.ö. pensionerna med 300 rubel. Passande och fint inför valet. Minimipensionen ligger nu på 3 861 rubel (cirka 1050 kr). "Ett skämt" kallade vår lärare det för några veckor sedan, och syftade på den för tillfället väldigt höga inflationen.

Inga kommentarer: