Opinionsundersökningen hade fel. Det blev alltså inte ja till de 69 ändringarna i den venezeluanska konstitutionen som bland annat skulle inneburit 36 h arbetsvecka och att landet benämndes som socialistiskt. När rösterna väl vara räknade var 50,3 % nej-röster och 49,7 % ja-röster. Det är tråkigt, tycker jag.
Veckan har föga innovationsrikt som vanligt ägnats åt att gå på lektioner.
På måndagen ägnade vi oss åt att prata om nåt ovetenskapligt trams. Jag minns tyvärr inte riktigt vad. Vilket förmodligen hänger samman med intresset det väckte hos mig. Men tidigare har vi pratat om saker som horoskop och läst en artikel om en person som förmedlade lägenheter och - om kunden inte visste vad denne ville ha för lägenhet - lade fram 8 stenar på ett bord. Kunden valde sedan sten och beroende på vilken sten som valdes kunde lägenhetsförmedlaren uttyda vilken typ av lägenhet som behövdes. Undrar om det finns några stenar som hjälper mot uttråkning.
Tisdag fick vi träffa en helt ny lärare, eftersom läraren från måndagen, som vi normalt sett har även på tisdagar, var upptagen med annat. Jag minns inte så mycket från denna lektion heller, men än att läraren gillade att flasha med sina kunskaper i engelska. Även denna var inne på temat manligt - kvinnligt och lektionen ägnades åt att prata om kärlek, eller att diskutera varför den nutida moralen och troheten var fel på alla sätt. Och homsexualitet är onaturligt eftersom det är onaturligt, så motiverade hon sin åsikt iaf. Men klassen som helhet hade inte större problem med homosexualitet. Journalisten i klassen som tycker om att ställa frågor (i en till synes obegränsad kvantitet om ingen stoppar honom...) frågade ut läraren om hennes familj och barn.
Onsdag och tidningsartikel. Denna gång en artikel om rivalitet mellan St Petersburg och Moskva på önskemål av journalisten. Läraren snöade som vanligt ut på lång utläggningar om sitt liv, vilket brukar kunna vara ganska intressant. Hon berättade om hur och varför hon börjat smyga till kyrkan under sovjettiden tillsammans med sin mor - vilket inte var brukligt för en person som jobbade på universitet. Det var efter att hennes mor fått besked om att hennes far var död, vilket hon fick först tio år efter hans död och hennes födsel. På fråga från journalisten hade hon också en utläggning om valet. Uppenbarligen hade hennes favoritparti skrämt henne genom att skicka material till henne men inte andra personer hon kände. Man får väl hoppas att de skickade riktad reklam till universitetsarbetande - och att hennes teori inte stämmer.
Förvånande nog blev faktiskt torsdagen intressant. Läraren snöade in totalt på historia-politik och hade en tre timmar lång (i stort sätt) monolog på detta ämne. Han hade en tämligen västerländsk och snäv definition på fascism med vilken hade menade att spanien under Franco inte varit fascistiskt utan snarare liberalt. Annars talades det om man ser på likhet eller olikhet mellan kommunism och fascism i västeuropa respektive Ryssland. Och när fascism fick definitionen som splittrande och uppdelande av människor och kommunism definitionen som förenande av människor och viljan att ena alla människor i världen så kunde han peka på kommunismen i efterkrigstidens USA när USA exporterar sin version av demokrati till andra länder.
Han pratade också om kalla kriget, och om generalsekreterare/presidenter och vad folk tyckte om dessa. När man lyckas begripa vad han säger kan han vara acceptabelt rolig. Som när han skämtade om likheterna mellan Rysslands styre och EUs. Där parlamentet i båda fallen utgör en cirkus och makten ligger hos administrationen. Eller det faktum att finnarna dagen ifråga firade att Lenin underskrivit ett fördrag. Eller det faktum att det öht existerade en motsvarande helgdag i Ryssland.
Dessutom kunde man under lektionens tid lära sig av kineserna att Mao Zedong och Chiang Kai-shek gått i samma skolklass. Där ser man, där ser man.
Och så idag fredag då. Inte så kul att beskriva eftersom lektionen alltid handlar om det den borde handla om enligt schemat. Grammatik och affärsspråk. Imperativ, verbaspekter, användning av prepositioner, sjätte kasuset/lokativ. Följt av ord relaterade till betalning och kredit, varutransport. Vore alla lärare som honom skulle man bli expert på vilket område han än väljer att undervisa i.
På väg från lektionen blåste den ondskefulla vinden av mitt hatt, vilken blev överkörd av bilar ett par gånger innan jag lyckades springa ikapp och finna ett uppehåll mellan bilarna som möjliggjorde infångande av hatten.
fredag, december 07, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Finland firar inte det att Lenin skrev under något. Det man firar är finska riksdagens beslut den 6 december 1917 att förklara Finland självständigt. Det officiella sovjetryska beslutet i ärendet kom först nästan en månad senare och firas inte i Finland eller någon annanstans heller för den delen.
Uj, där ser man. Du har ju helt rätt, åtminstone om man får tro wikipedia. Jag visste öht inte att finnarna själva hann förklara sig självsändiga innan det ryska beslutet kom, därav kanske jag missuppfattade något som var menat som ett skämt. Eller om läraren ifråga inte heller kände till det.
Skicka en kommentar