söndag, november 11, 2007

514 kr

Kan man göra av med på en dag om man har som hobby att köpa domännamn. Jaja, har seriösa planer för fyra av dem, och de två återstående är å andra sidan väldigt tuffa att äga.

Veckan som gått har ägnats åt det vanliga.

Måndag var ledigt på grund av "folkets enhetsdag".

Tisdag hade vi läraren som älskar temat kärlek, manligt-kvinnligt, mode etc. Så hon höll som vanligt en kapplöpning i fördomar om kön, vilket kanske inte är det temat som intresserar mig och klasskamraterna mest av allt. För första gången på länge fanns en person med manligt kön i gruppen, vilket gjorde att hon glatt kunde fråga honom om hur killar såg på det ena eller andra. För det vet ju naturligtvis han. Eller inte.

Onsdagen tidningstext med läraren som älskar att berätta om hur medicin och utbildning var gratis i Sovjet, men att hon inte fick läsa eller diskutera vilka författare hon ville. Detta har hon lyft fram varje lektion hittills. Denna gång läste vi en text om budgeten som Putin lagt fram, vilket ledde till en diskussion om Putin var bra eller ej. Man kan nog säga att de flesta var mycket positiva eller positiva till Putin, förutom de där negativa skandinavierna... Läraren skulle dock rösta på Jabloko i det kommande parlamentsvalet, för de var för gratis utbildning. Och så var ju deras partiledare utbildad professor från Sankt Petersburgs statliga universitet. Jabloko, västinriktat liberalt-demokratiskt parti, klarade inte 8 %-spärren i senaste valet och är för närvarande alltså inte representerade i duman. Mycket tyder nog på att de inte kommer klara spärren detta val heller.

Torsdagen med läraren som talar snabbt, tyst och svårt. Jag missade halva lektionen då jag försöka få tag i nån ansvarig för internationella kontakter, men han var som vanligt inte där på sina mottagningstider. Närvarande sålunda på andra halvan av lektionen, som i stort sätt bara ägnades åt att läraren i tur och ordning inför klassen gick igenom de fel som respektive elev gjort på den senaste läxan. Naturligtvis helt omöjligt att hänga med på allt som inte rörde ens egna fel.

Fredagen med läraren som talar mycket långsamt och tydligt. Han är gammal, sympatisk och blir på typiskt rysklärarvis väldigt upprörd när någon svarar fel på en fråga. Vi har grammatik och affärsspråk med honom, och bägge delarna är väldigt givande. Vi gick igenom bland annat gerundier, aspektbruk, räkneord, kontrakt och ord med anknytning till varuleverans.

Inga kommentarer: