onsdag, november 07, 2007

Oktoberrevolutionen 90 år


Eftersom det idag är årsdagen för Oktoberrevolutionen, alltså den andra av de två revolutionen som skedde i Ryssland 1917, så begav jag mig idag efter skolan iväg för att leta efter människor som uppmärksammade detta. Det finns säkerligen en hel del, företrädelsevis äldre, som uppmärksammar dagen på olika sätt hemma, men jag var framför allt på jakt efter demonstrationer och liknande. Sådant som kan fotograferas.

Under sovjettiden var uppmärksammandet naturligtvis mycket stort. Det var den viktigaste helgdagen i Ryssland. Men efter Sovjetunionens avskaffande, tonades firandet ned och dagen fick ett nytt namn, och så slutligen 2004 avskaffades 7 novbember som allmän helgdag och ersattes istället en ny helgdag den 4 november, "Folkets enhetsdag". Det är lite oklart vad den nya dagen går ut på, men det handlar om en händelse 1612 då polackerna/litauerna drevs ut ur Moskva. Datumet har länge uppmärksammats i religiösa kretsar.

Hittade en spännande beskrivning av den nya dagen och filmen som har gjorts om den på bloggen diVERse:
Det är väl också därför försoningsdagen den 7 november nu är ersatt av en påhittad helgdag med namnet “folkets enhetsdag” den 4 november. Och vad firar man då? Jo, polackernas fördrivande från Kreml 1612. För att förklara detta har staten bekostat en storfilm med just titeln 1612, och filmen som visar Kremls stormning den 4 november 1612 hade premiär i början av november 2007.

Att Kreml inte stormades, att den utsvultna polska garnisonen där inte fördrevs utan lämnade Kreml frivilligt efter förhandlingar, att detta inte inträffade den 4 november, och att det ryska folket sällan varit mer splittrad än just 1612 verkar inte spela någon större roll. Staten bestämmer hur historien ska visas för folket.
Jag har dock inte sett någon film, däremot reklampelare på stan som förklarar vad poängen med 4 november är. Har dock inte haft tid att fotografera eller läsa ännu, därav min okunskap på området.

Vädret gjorde sitt bästa för att försvåra letandet. Den första snön kom idag. Men ledandet utföll ändå med bra resultat, kanske för att jag fuskat lite med hjälp av Internet innan. Jag promenerade i alla fall från universitetsbyggnaden till Aurora, vilket väl tog uppemot 45 minuter. Hjälpte några turister att fotografera sig framför Aurora, och gick sedan vidare till Finlandsstationen. Dit anlände jag ungefär 1 timme och 15 minuter efter mina studiers avslutande. Under den sista hälften av vägen mer eller mindre kryllade det av poliser och militärer överallt. Utanför Finlandsstationen hade i alla fall ett gäng människor samlats. Det var dock mörkt, snöade och svinkallt, så jag knäppte några foton och skyndade sedan in på stationen. Där var det förstås också poliser/militärer överallt. Gick ut igen efter ett tag, och filmade litegrann av demonstrationståget som gav sig iväg, förmodligen mot Aurora. Jag tog dock tunnelbanan hem.



Händelserna i Ryssland under 1917 är för övrigt mycket viktiga även för Sverige. Att regimen i en av Europas mest auktoritära diktaturer först störtades i februarirevolutionen när soldaterna som skulle skydda tsaren bestämde sig för att skydda demonstranterna istället, och att den nya regimen, som inte levde upp till de krav om bröd, fred och jord som människorna då ställde, åter störtades i november genom stormadet av vinterpalatset skrämde förstås skiten ur borgligheten även här i Sverige.

Det blev en bidragande orsak till att högerpartiet - inför risken att demonstrationerna och oroligheterna i Sverige skulle leda till samma sak som i Ryssland och flera andra europeiska länder, alltså revolution - till sist accepterade den allmänna (manliga) rösträttens införande. Dock inte utan att högerns företrädare förstås noga förklarade hur de fattigas inträde på den politiska scenen skulle innebära en katastrof för landet.

Därmed inte sagt att demonstrationer för Sovjetunionen är det mest progressiva man kan göra en dag som denna.

Inga kommentarer: