lördag, november 24, 2007

Enat, Enade och Förenade

Jag brukar ju kalla det parti som Putin har startat och på vars vallista till det stundande valet Putin står som förstanamn (han är dock inte medlem i partiet!) för Enat Ryssland. DN och ett gäng personer vars bloggar jag börjat följa brukar oftast kalla partiet för Enade Ryssland, men idag har partiet fått heta Förenade Ryssland i DN. Knepigt för de läsare som inte är vana vid namnvariation och lustigt att tidningen inte håller sig till en översättning.

En sökning på google (med valet "Sök svenska sidor") ger 2 340 träffar för "Förenade Ryssland", 58 träffar för "Enat Ryssland" och hela 18 400 träffar för "Enade Ryssland". Hrm, jag måste kanske övergå till att använda det sistnämnda...

För övrigt verkar det som om huvudprofilerna för sammarbetet Ett annat Ryssland har blivit gripna idag vid en demonstration i Moskva, se DN och SVD.

Visserligen verkar Ett annat Ryssland lite löjliga, då de såvitt jag förstår uppmanar till bojkott av valet, åtminstone om jag förstod intervjun med Limonov i St Petersburg Times korrekt. Eller mer exakt skulle de nog uppmana sina väljare att skriva "Ett annat Ryssland" på valsdeln, och därmed göra rösten ogiltig.

Liksom, om man tycker att valet går odemokratiskt till, oppositionen trackasseras etc, hur tror man att saker ska bli bättre genom valbojkott?! Löjligt. Löjligt. Löjligt. Bättre rösta på kommunisterna som utgör den enda existerande oppossitionen, och som är det enda parti frånsett Putins Enade Ryssland som "säkert" kommer klara sjuprocentspärren. Alternativt, om man lider av någon slags ovilja gentemot kommunister, på nåt litet liberalt parti som visserligen inte kommer komma in i duman, men där man iaf genom rösträkning får sitt missnöje noterat.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Japp, de uppmanar till bojkott av valet, jag tycker också att de är lite löjliga...! Det är i alla fall råkigt att det i svensk media framträder en så konstig bild av dem, som om de är Oppositionen med stort O. När det faktiskt finns seriösa partier, som deltar i valet. Till exempel Jabloko och SPS.

Ett annat Ryssland kan ju knappast ses som ett regeringsalternativ - en premiärminister som hamnat i onåd, en nationalbolsjevik och en schackspelare med några ynka år av politisk erfarenhet.

Anonym sa...

Om Garri Kasparov och valbojkotten:
http://lindrighuliganism.wordpress.com/2007/11/12/garri-kasparov-ar-omogen/

Om demokrater som röstar på kommunisterna för att de anser att det är det enda alternativet mot Enade Ryssland:
http://lindrighuliganism.wordpress.com/2007/11/15/tanka-sig-att-jag-ska-rosta-pa-kommunisterna-sager-irinas-van/

Anonym sa...

Hej,

vill du vara med i Rysk mosaik? Det har blivit lite långt mellan inläggen, så vi behöver nytt blod, och du finns ju på plats där. Det är inte nödvändigt att alla dina inlägg publiceras i Rysk mosaik även om du är med - vi kan komma överens om att du lägger en bestämd etikett, exempelvis "mosaik", på de inlägg du vill ha med.